Wyszukiwarka
Artykuły z działu: Nasze zdrowie
Zatroszczyć się po całości
| Drwal 4/2022, strona 74
Urszula L. Kwiatek
Kontynuując temat świadomego jedzenia opisany w poprzednich numerach, w tym dbania
o prawidłową ilość dostarczanych na bieżąco witamin i pierwiastków, warto pochylić
się także nad tymi związkami, dla których wcześniej zabrakło miejsca
Witaminy dla maczo (cz. 2)
| Drwal 3/2022, strona 70
Urszula L. Kwiatek
Niedobory i nadmiary witamin oraz pierwiastków w kontekście pracujących w lesie mężczyzn
zaczęliśmy omawiać w poprzednim numerze „Drwala”. Dziś kontynuujemy ten temat
Witaminy dla maczo (cz. 1)
| Drwal 2/2022, strona 72
Urszula L. Kwiatek
Dziś czytelników „Drwala” zapraszam do tematu witamin i suplementów dla panów. I tylko zastanawiam się, jak pogodzić dwie skrajne teorie. Pierwsza mówi o tym, że niczego dodatkowego nie potrzebujemy, bo organizm wszystko, czego mu brak, wyciśnie ze spożywanego jedzenia. A druga, że nie suplementując pierwiastków, narażamy się na kłopoty zdrowotne generowane przez ich niedobory... No to spójrzmy, czego potrzebują mężczyźni i skąd mają to brać?
Grypa czy covid?
| Drwal 1/2022, strona 74
Urszula L. Kwiatek
Zakładam, że wszyscy mamy już dosyć modnego od prawie dwóch lat tematu covida. Ja właściwie też. Dlatego tyle czasu zwlekałam z napisaniem artykułu i wahałam się nad tym, czy poruszyć wątek tego wirusa z perspektywy dietetycznej
Okiełznać pocenie
| Drwal 8/2021, strona 74
Urszula L. Kwiatek
W dzisiejszych czasach mamy bardzo silny pęd do odsunięcia się od wszystkiego, co naturalne,
ludzkie. Tak jest z zapachem ciała. Ludzie się naturalnie pocą i naturalnie wydzielają
zapachy. A tu przyszło lato i procesy pocenia nasilają się przy pracy fizycznej w bezwietrznym
lesie. Panowie drwale mają w upał naprawdę ciężko
Biorę leki – po co dieta?
| Drwal 7/2021, strona 70
Urszula L. Kwiatek
Już półtora roku skupiamy się na swoim zdrowiu bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Częściej
też sięgamy po farmaceutyki. Nic w tym złego, w końcu po to są. Niepokojące natomiast
wydaje się to, że zachwyceni istnieniem lekarstw, całkowicie pokładamy w nich
nadzieję na zachowanie dobrego zdrowia. Biorę leki, po co dieta? Biorę leki, po co sport?
Biorę leki, po co szukać zdrowej żywności?
Las – lekarstwo doskonałe
| Drwal 6/2021, strona 72
Urszula L. Kwiatek
Dziś w dziale „nasze zdrowie” temat nie do końca dietetyczny, jak zazwyczaj, ale i tak ściśle
ze zdrowiem związany. Zbierałam się do niego od dawna, od kilku miesięcy. Wahałam się,
czy o tym pisać, bo chcę namówić drwali na... zostanie w pracy po godzinach. Prawdę
mówiąc, nie wiem, jak to, Panowie, przyjmiecie...
Kto pije, nie chudnie
| Drwal 7/2020, strona 76
Urszula L. Kwiatek
Może to widać, a może nie, ale pisząc porady dietetyczne, staram się trochę unikać tematów związanych z alkoholem. Mam świadomość, a z racji wykształcenia także wiedzę, jak wygląda choroba alkoholowa i jak bardzo dotyczy naszego kraju. Jednak alkohol, jakby nie patrzeć, jest produktem spożywczym i jak każdy inny wpływa na nasz organizm
Jeść, pić i przeżyć wirusa
| Drwal 5/2020, strona 75
Urszula L. Kwiatek
Zaskoczył nas wirus. Nic tak wielkiego, globalnego i niebezpiecznego nie objęło, za naszego życia, całej planety. Nie będziemy jednak powielać telewizyjnych wiadomości, a zajmiemy się tym, co tu i teraz, czyli jedzeniem
Czy drwal musi jeść mięso?
| Drwal 12/2019, strona 75
Urszula L. Kwiatek
Mężczyźni uważają, że skoro ciężko pracują, to obiad bezmięsny nie jest dla nich, a kanapka inna niż z szynką zakrawa na żart. A po pracy jajecznica na dobrej porcji boczku – bo przecież ciężko pracują
Realne vs nierealne
| Drwal 6/2019, strona 72
Urszula L. Kwiatek
To nieprawda, że tylko kobiety dbają o swój wygląd. Mężczyźni, niezależnie od tego, jak bardzo odżegnują się od tak „niemęskiego” tematu, także patrzą w lusterko. Do tego w ostatnich latach przebojem wtargnęła moda na zdrowie. Na topie jest np. rzucanie palenia. Ten trend dbania o siebie dotyczy zdrowia i urody. I tak oto panowie w końcu również zaczęli troszczyć się o cerę, włosy, zęby i figurę
Cukier krzepi, wódka lepiej, czyli mity o zimowym odżywianiu
| Drwal 1/2019, strona 68
Urszula L. Kwiatek
Mężczyźni, zwłaszcza pracujący fizycznie, mają swoje specyficzne podejście do odżywiania: ma być mięso, ma być dużo i kiedy chcę. Zbyt obfite posiłki, niekontrolowane godziny ich spożywania i do tego napoje towarzyszące. O ile jeszcze latem interesujące się zdrowym odżywianiem małżonki wcisną im do kanapki liść sałaty i rzodkiewkę, o tyle między listopadem a końcem marca ma być „mięśnie” i „dużo”. A dla takiego dietetyka jak ja jest to powód do zmartwienia